Wat u moet weten over de abortuspil

Hallo, mijn naam is Stan en ik wil jullie van harte welkom heten op mijn blog! Op deze plek zal ik jullie van alles gaan vertellen over welzijn en gezondheid. Gezond en wel willen zijn is iets van alle tijden, maar ik merk de laatste tijd dat er steeds meer over gezegd en geschreven wordt. Hier komt niet altijd een eensluidend beeld uit naar voren, vandaar dat ik dit blog ben begonnen. Hier zal ik voor jullie de zin van de onzin proberen te scheiden en jullie op de hoogte houden van wat voor mij werkt op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding. Veel leesplezier!

Wat u moet weten over de abortuspil

26 juni 2017
 Categorieën: Gezondheid & medisch, Blog


In Nederland is sinds 2000 de abortuspil wettelijk toegestaan. U kunt de pil slikken, wanneer u niet meer dan 9 weken zwanger bent. Uitgaande vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. U bent dan ongeveer 21 dagen over tijd. Eigenlijk is de abortuspil geen echte pil. Het is een reeks van medicijnen die een zwangerschap doen afbreken. De stoffen die in de medicijnen zitten zijn mifepriston, die ervoor zorgt dat de zwangerschap door de aanvoer van progesteron (hormoon) niet verder ontwikkelt. In de kliniek krijgt u 1-3 tabletten, die u daar inneemt. De stof (prostaglandine) die in het medicijn misoprostol zit zorgt ervoor dat de baarmoeder zich samentrekt, wat de foetus uitdrijft (expulsie). Deze medicijn wordt 48 uur na mifepriston gegeven. Dit zijn 4 tabletten die u thuis kunt toedienen.

Er treedt na het innemen van misoprostol (onder de tong, wang of vaginaal) contracties. Dit kan hevige kramp veroorzaken en u krijgt een bloeding. U kunt hiervoor pijnstillers voorgeschreven krijgen. De vrucht wordt uw lichaam uitgedreven. U moet altijd naar de kliniek terugkomen voor een nacontrole. Dit is meestal na 10 dagen.

Wat u wel en niet mag na de abortusbehandeling

Na afloop van de abortusbehandeling moet u een aantal leefregels in acht nemen. Uw lichaam is herstellende van een zwangerschap die afgebroken is. Uw lichaam kan van een abortuspil heftiger vloeien dan bij een zuigcurettage. Geslachtsgemeenschap, tampons, vaginale spoelingen, bad en zwembad moet u de eerste 2 weken vermijden. Als u antibiotica voorgeschreven krijgt, maak de kuur dan af. Een abortus brengt geen schade toe aan een eventuele volgende (gewenste) zwangerschap. Evenals dat uw baarmoeder en eierstokken gevaar na een abortus oplopen. U bent nog steeds vruchtbaar. 

Waarom kiezen vrouwen voor een abortuspil?

Het is voor iedereen een persoonlijke kwestie, sommige vrouwen willen in de privésfeer de zwangerschap afbreken en zonder hulp van artsen, de abortus bewust meemaken. Het gebruik van een abortuspil is niet geheel zonder gevaren. De nadelen zijn dat er na het innemen van het medicijn, hevige ernstige kramp en bloedingen kunnen ontstaan. Misselijkheid, braken, maar ook heftige emoties kunnen optreden. In een enkele geval werkt de pil niet voldoende en moet er alsnog een (zuig)curettage worden gedaan. Iemand die een abortus heeft ondergaan, in een abortuskliniek of thuis kan beter niet alleen zijn. Steun en een helpende hand zijn dan erg belangrijk. Abortus is een ingrijpende gebeurtenis, het is heel belangrijk als u een abortus overweegt of ondergaat, helemaal achter deze zware beslissing staat. Het is belangrijk dat u er altijd over kunt praten en uw gevoelens niet negeert.

Kijk op Stimezo Zwolle voor meer informatie over het nemen van de abortuspil en voor het maken van een afspraak.