Tips voor speechen tijdens een uitvaart

Hallo, mijn naam is Stan en ik wil jullie van harte welkom heten op mijn blog! Op deze plek zal ik jullie van alles gaan vertellen over welzijn en gezondheid. Gezond en wel willen zijn is iets van alle tijden, maar ik merk de laatste tijd dat er steeds meer over gezegd en geschreven wordt. Hier komt niet altijd een eensluidend beeld uit naar voren, vandaar dat ik dit blog ben begonnen. Hier zal ik voor jullie de zin van de onzin proberen te scheiden en jullie op de hoogte houden van wat voor mij werkt op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding. Veel leesplezier!

Tips voor speechen tijdens een uitvaart

30 januari 2020
 Categorie├źn: Rouwdiensten, Blog


Goed kunnen speechen is voor veel mensen lastig. Als dat dan ook nog eens tijdens een emotionele gebeurtenis als een uitvaart moet gebeuren, lijkt dat een haast schier onmogelijke opgave. Toch wilt u graag het een en ander over de overledene zeggen. Door u goed voor te bereiden en u te houden aan de onderstaande tips wordt dat lastige moment voor u een stuk makkelijker.

Belangrijke punten op papier

Zet de belangrijkste dingen die u over de overleden persoon wilt zeggen puntsgewijs op papier en breng er een duidelijke volgorde in aan, zodat er een logisch verhaal ontstaat. Deze logische volgorde voorkomt ook dat u mogelijk dingen vergeet te vertellen. Daarnaast bouwt u op deze manier een levendig verhaal op waarmee u beter de aandacht van uw toehoorders vast kunt houden. Begin uw speech met uzelf voor te stellen. Dat klinkt misschien vreemd, maar de kans is groot dat niet iedereen die bij de uitvaart aanwezig is u ook daadwerkelijk kent. Zorg er daarnaast voor dat uw speech niet te lang wordt. Er is wat dat betreft een ongeschreven regel dat 5 minuten spreektijd ruim voldoende zou moeten zijn.

Niets dan goeds over de doden

De meeste mensen die een begrafenis bezoeken zijn daar, omdat ze van de overledene hebben gehouden. Om die reden is het raadzaam om in uw speech vooral de positieve kanten van deze persoon te belichten. Zeker als de overledene gevoel voor humor had, mag er best een grap in uw speech verwerkt worden. Dat kan een verlichtend effect op het emotionele samenzijn hebben. Hou het echter wel respectvol en maak van uw speech geen persoonlijke comedyshow.

Verlevendig uw speech

Stipt u enkele goede eigenschappen van de overledene aan, dan kunt u daarbij desgewenst ook specifieke herinneringen ophalen, die voor de bezoekers van de uitvaart mogelijke herkenbaar zijn. Beschikt u over toepasselijk audio- en/of videomateriaal dat uw speech zou kunnen ondersteunen, maak daar dan ook gebruik van. Stel in dat geval voor het begin van de plechtigheid de uitvaartbegeleider van uw wensen op dat vlak op de hoogte, zodat tijdens uw speech alles op tijd wordt ingestart en er een soepel lopend verhaal ontstaat. De uitvaarbegeleider Uitvaartverzorging J AE de Boer heeft beslist de ondersteunende apparatuur paraat. 

Zelfverzekerder speechen

Blijf tijdens het speechen gewoon uzelf. Ga op dat moment geen moeilijke woorden gebruiken die u in het dagelijkse leven ook nooit zou zeggen. Spreek rustig en last rustpauzes in uw speech in. Momenten van stilte bevorderen namelijk de aandacht bij uw toehoorders. Zorg er tenslotte ook voor dat u vooraf serieus de tijd neemt om uw speech enkele keren voor de spiegel te oefenen. Op die manier merkt u bijtijds wat de mogelijke valkuilen in uw verhaal zijn, zodat u deze nog bij kunt schaven en daardoor zelfverzekerder speecht.