Fysiotherapie - wat is er qua hulp mogelijk als je therapie nodig hebt?

Hallo, mijn naam is Stan en ik wil jullie van harte welkom heten op mijn blog! Op deze plek zal ik jullie van alles gaan vertellen over welzijn en gezondheid. Gezond en wel willen zijn is iets van alle tijden, maar ik merk de laatste tijd dat er steeds meer over gezegd en geschreven wordt. Hier komt niet altijd een eensluidend beeld uit naar voren, vandaar dat ik dit blog ben begonnen. Hier zal ik voor jullie de zin van de onzin proberen te scheiden en jullie op de hoogte houden van wat voor mij werkt op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding. Veel leesplezier!

Fysiotherapie - wat is er qua hulp mogelijk als je therapie nodig hebt?

21 juni 2021
 Categorieën: Gezondheid & medisch, Blog


De wereld van de fysiotherapie is erg gevarieerd en omvangrijk. En dat is ook nodig, want jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen mensen die zich door een fysiotherapeut laten behandelen. Deze mensen kunnen voor hulp terecht bij meer dan 19.000 professionele fysiotherapeuten. Dat lijkt veel, maar valt wel mee als je je realiseert hoeveel patiënten in ons land zich bij een fysiotherapiepraktijk laten behandelen. In dit artikel gaan we in op de voordelen van fysiotherapeutische trajecten en op de specialisaties die er in dit werkgebied zoal zijn.

De belangrijkste pluspunten van professionele fysiotherapie

Je laten behandelen bij een fysiotherapeut heeft, los van de klachten die je hebt, tal van pluspunten. Een van de aantrekkelijkste voordelen van een fysiotherapeutisch traject volgen, is het feit dat je in handen bent van een ervaren specialist. Een specialist die precies weet hoe je van je klachten af kunt komen. Heb je bijvoorbeeld een tennisarm, RSI, reumatische klachten of last van bepaalde gewrichten? Een fysiotherapeut onderzoekt je dan van A tot Z en stelt een professioneel behandelplan op. Vaak bestaat de behandeling uit periodiek repeterende spieroefeningen of rek- en strekoefeningen. Meestal duurt en behandeling niet langer dan enkele sessies, maar in ernstige gevallen - bij een sportblessure, chronische ziekte of na een ongeval met letsel - is een langer behandeltraject uiteraard onvermijdelijk. Hoe dan ook: kies je voor een fysiotherapeut, dan krijg je een efficiënte behandeling en verbetert de situatie vaak snel.
Een ander voordeel van een behandeltraject bij een fysiotherapeut is dat je deze, als je een aanvullende verzekering hebt, deels of geheel vergoed kunt krijgen via de zorgverzekering. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd bent als je geregeld fysiotherapeutische hulp nodig hebt.
Ten slotte bieden fysiotherapeuten het voordeel dat er een groot aanbod is. Zeker in steden en wat grotere plaatsen is er vaak keuze genoeg aan specialisten. Sterker nog: er zijn veel soorten therapieën die gewoon thuis - individueel - gevolgd kunnen worden. Hieronder gaan we in op enkele veelvoorkomende soorten therapieën die door fysiotherapeuten aangeboden worden.

Veelvoorkomende soorten therapieën & behandelmethoden

Naast algemene fysiotherapeuten zijn er, zeker in de afgelopen vier decennia, tal van specialisten bijgekomen. Denk aan sporttherapie, manuele therapie, ergotherapie, speciale therapieën bij rugklachten, kinderfysiotherapie, bedrijfsfysiotherapie, arbeidsfysiotherapie, orofaciale fysiotherapie, oedeemtherapie of sportfysiotherapie. De lijst is nog aan te vullen met tal van andere therapievormen.
Qua behandeling wordt er door fysiotherapeuten gebruikgemaakt van diverse methoden. Het meest bekend zijn oefentherapie, massage van spieren en lichaamsdelen, mobilisaties, en taping. Ook wordt er geregeld gebruikgemaakt van dry needling, waarbij met naalden gewerkt wordt. Ten slotte kan, in sommige gevallen, medicatie voorgeschreven worden of blijkt er een operatieve ingreep nodig te zijn.

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Jahae Fysio & Manuele Therapie Heer.