Een knieblessure behandelen

Hallo, mijn naam is Stan en ik wil jullie van harte welkom heten op mijn blog! Op deze plek zal ik jullie van alles gaan vertellen over welzijn en gezondheid. Gezond en wel willen zijn is iets van alle tijden, maar ik merk de laatste tijd dat er steeds meer over gezegd en geschreven wordt. Hier komt niet altijd een eensluidend beeld uit naar voren, vandaar dat ik dit blog ben begonnen. Hier zal ik voor jullie de zin van de onzin proberen te scheiden en jullie op de hoogte houden van wat voor mij werkt op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding. Veel leesplezier!

Een knieblessure behandelen

6 oktober 2021
 Categorieën: Gezondheidsklinieken, Blog


Een knieblessure loop je op tijdens het sporten, door overbelasting, een valpartij of het maken van een verkeerde beweging. Hoewel een blessure vaak met voldoende rust vanzelf weer overgaat, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen als je de knieblessure wilt laten behandelen. Naast dat je hierdoor sneller van je klachten af bent, zal de kans op een nieuwe blessure in de toekomst verkleinen.

Fysiotherapie
Fysiotherapie is een prima manier om een knieblessure professioneel en vakkundig te laten behandelen. Tijdens de fysiotherapie richt je je niet alleen op het herstel, maar ook op het voorkomen van nieuwe blessures. Door middel van oefeningen verbeter je de kracht en balans. Er wordt gewerkt aan je herstel en pijnklachten zullen snel verminderen. Ook kan de fysiotherapeut je eventueel doorverwijzen naar de huisarts of het ziekenhuis als je blessure toch ernstiger is dan verwacht. In sommige gevallen is een operatie nodig. Houd er rekening mee dat fysiotherapie bij een blessure in de meeste gevallen niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Masseur
Een massage is een effectieve manier om je blessure te laten behandelen. Bezoek altijd een professionele masseur die ervaring heeft met blessures. Het is belangrijk dat de masseur weet waar hij mee bezig is en het probleem niet erger maakt. Een massage kan uitgevoerd worden door bijvoorbeeld een sportmasseur of fysiotherapeut. Het doel van de massage is afhankelijk van jouw klachten en de ernst van je blessure. Ook het aantal massages dat je nodig hebt zijn hier afhankelijk van. Wellicht voel je na één behandeling al verschil, wellicht heb je meerdere behandelingen nodig. Een masseur maakt samen met jou een behandelplan en kan tips geven om bijvoorbeeld overbelasting in de toekomst te voorkomen.

Thuis je blessure behandelen
Eventueel kun je ook thuis je blessure behandelen. Het is in dit geval wel raadzaam om eerst te checken hoe ernstig de blessure is. Bij ernstige klachten, kan het verstandiger zijn om een professional in te schakelen. Een acute knieblessure behandelen doe je door je knie direct te koelen met ijs. Je voorkomt hierdoor dat je knie gaat opzwellen. Daarnaast helpen een kniebrace en voldoende rust om je knie sneller te laten herstellen. Probeer wel in beweging te blijven, bijvoorbeeld door te zwemmen of andere sporten uit te oefenen waarbij je je knieën niet tot nauwelijks belast. De meeste klachten zullen binnen 6 tot 12 weken vanzelf verdwijnen. Je kunt na deze tijd het sporten weer rustig oppakken. Probeer blessures in de toekomst wel te voorkomen, bijvoorbeeld door goed schoeisel te dragen.

Wil je graag meer info? Bezoek dan de website van First Fysio.