Ogen laten meten bij de opticien

Hallo, mijn naam is Stan en ik wil jullie van harte welkom heten op mijn blog! Op deze plek zal ik jullie van alles gaan vertellen over welzijn en gezondheid. Gezond en wel willen zijn is iets van alle tijden, maar ik merk de laatste tijd dat er steeds meer over gezegd en geschreven wordt. Hier komt niet altijd een eensluidend beeld uit naar voren, vandaar dat ik dit blog ben begonnen. Hier zal ik voor jullie de zin van de onzin proberen te scheiden en jullie op de hoogte houden van wat voor mij werkt op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding. Veel leesplezier!

Ogen laten meten bij de opticien

12 januari 2018
 Categorie├źn: Optiekers, Blog


De opticien

Als je merkt dat je zicht wat minder wordt is het aan te raden eens een bezoekje te brengen aan een opticien. Dit kan bijvoorbeeld als je niet meer goed kunt lezen, of dat je moeite hebt met tv kijken of autorijden. Er zijn miljoenen Nederlanders die moeite met het zicht hebben, of zelfs ernstige oogproblemen hebben. Meestal is het op te lossen door je ogen te corrigeren met een bril of contactlenzen. En is sommige gevallen is het zelfs mogelijk om je ogen te laseren, zodat je geen gebruik hoeft te maken van een bril of contactlenzen. In Nederland is een opticien vaak onderdeel van een opticienketen, waarbij er enkele grote ketens zijn op het gebied van brillen en contactlenzen.


Het oog

Het oog waarmee we de wereld kunnen zien, bestaat uit een heel systeem, waarbij de oogbol het centrum is. De oogbol is een witte bol, die voorzien is van een harde schil, wat ook wel sclera genoemd wordt. Op deze oogbol bevindt zich de cornea, oftewel het hoornvlies. Hierachter ligt de iris en een voorste en een achterkamer. Deze kamers zijn gevuld met een soort van vocht. De Iris bepaald ook de kleur ogen die mensen hebben, van blauw, groen of bruin. Achter de iris hangt dan de lens. En achter de iris bevindt het glasvocht en daarachter dan weer het netvlies. Bij mensen is het oogwit altijd zichtbaar, waardoor we kunnen opmerken in wat voor richting mensen kijken. Om het oog liggen dan weer een zestal oogspieren die ervoor zorgen dat wij het oog in allerlei richtingen kunnen bewegen. 


Oogproblemen

Mensen kunnen van allerlei problemen met hun ogen krijgen, door allerlei verschillende oorzaken. De meest ernstige vorm is blindheid, waarbij iemand helemaal niets meer ziet. Maar in de meeste gevallen, als iemand een bril of contactlenzen nodig heeft is er sprake van een ametropie of een ander woord ervoor: een refractiefout. Een refractiefout kan onderscheiden worden in myopie (bijziendheid) en hypermetropie (verziendheid). Dit treedt op als de hoornvlies en ooglens niet in verhouding met elkaar staan. Dit is vrij eenvoudig te corrigeren met een bril of contactlenzen.


Naar de opticien

De opticien zal de ogen gaan meten. Over het algemeen gebruikt een opticien daar een foropter voor. Je legt je kin op een standaard, waarbij je ogen voor een soort van lens zitten. De opticien kan hiermee de afwijking van je ogen bekijken en opmeten. Als de opticien tot de conclusie komt dat je oog gecorrigeerd moet worden, kan je vaak bij dezelfde opticien al een bril laten aanmeten of de juiste sterkte contactlenzen bestellen.

Op zoek naar een opticien met de nodige expertise in Den Haag? Ga dan eens langs bij Oogmerk Tundermann.