Orthopedie voor dummies

Hallo, mijn naam is Stan en ik wil jullie van harte welkom heten op mijn blog! Op deze plek zal ik jullie van alles gaan vertellen over welzijn en gezondheid. Gezond en wel willen zijn is iets van alle tijden, maar ik merk de laatste tijd dat er steeds meer over gezegd en geschreven wordt. Hier komt niet altijd een eensluidend beeld uit naar voren, vandaar dat ik dit blog ben begonnen. Hier zal ik voor jullie de zin van de onzin proberen te scheiden en jullie op de hoogte houden van wat voor mij werkt op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding. Veel leesplezier!

Orthopedie voor dummies

8 mei 2018
 Categorieën: Orthopedisten, Blog


Wat is dat nou eigenlijk precies, orthopedie? Om je dat in een notendop uit te leggen heb ik dit artikel geschreven. Deze vorm van geneeskunde richt zich op de vermindering van pijn en bewegingsbeperking. Dat klinkt wat ingewikkeld. Dat is het waarschijnlijk ook. Orthopeed worden kost je namelijk minimaal 12 jaar studeren. Dat is niet niks!   

Even terug in de tijd   

Wist je dat orthopedie een van de oudste onderdelen van de geneeskunde is? Hiervan zijn al tekenen in geschriften van ver voor onze jaartelling gevonden. Het woord zou een combinatie kunnen zijn van de Griekse woorden voor recht (orthos) en kind (paedos). Dat lijkt verwarrend, maar oorspronkelijk werd orthopedie gezien als de kunde om afwijkingen in kinderlichamen te voorkomen en te corrigeren. Pedes betekent voet in het Grieks, dus daar zou het woord ook nog vandaan kunnen komen. Waar het woord ook precies vandaan komt, vandaag de dag behandelt de orthopeed zowel volwassenen als kinderen en niet alleen voeten. De oude Egyptenaren hielden zich al bezig met orthopedische problemen. Zo begon het vrij simpel met krukken en spalken, maar werd het steeds verder uitgebreid met soms hele apparaten. Veel belangrijke uitvindingen die belangrijk waren voor de orthopedie werden gedaan tussen 1850 en 1900. Voorbeelden hiervan zijn de narcose, gipsverband, het gebruik van cardol als ontsmettingsmiddel en de röntgenfotografie. Fysiotherapie kwam ook op in deze tijd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam orthopedie pas echt op gang. Daar zorgden zaken als de bloedtransfusie en de toediening van antibiotica voor.   

Wat doet een orthopeed precies?  

Een othopedisch chirurg van Van Mook Schoentechniek, oftewel een orthopeed, houdt zich bezig met aandoeningen van spieren, banden, pezen, botten en gewrichten. Veel mensen hebben dagelijks last van pijn of bepaalde beperkingen als het gaat om beweging. Dit kunnen aangeboren klachten zijn, maar deze kunnen ook op latere leeftijd zijn ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk of lelijke val.  

Soorten aandoeningen  

Bij aangeboren aandoeningen kun je denken aan groeistoornissen, een chronische aandoening aan je heup of wervelkolom, last van platvoeten, maar ook bijvoorbeeld aan een baby die wordt geboren met een open ruggetje. Bij niet-aangeboren aandoeningen moet je denken aan bijvoorbeeld een gebroken heup door een val, een gescheurde knieband door het voetballen of aan slijtage van een knie. Ook bepaalde ziektes zoals kanker en reuma kunnen problemen veroorzaken waardoor je bij een orthopedisch chirurg terechtkomt.  

Wat gaat er gebeuren?  

Sommige aandoeningen kunnen verholpen worden met medicijnen. Dit is helaas niet altijd het geval. Soms is een operatie noodzakelijk of zijn er andere specialismen nodig, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie en revalidatie.