Wat kenmerkt sportfysiotherapie?

Hallo, mijn naam is Stan en ik wil jullie van harte welkom heten op mijn blog! Op deze plek zal ik jullie van alles gaan vertellen over welzijn en gezondheid. Gezond en wel willen zijn is iets van alle tijden, maar ik merk de laatste tijd dat er steeds meer over gezegd en geschreven wordt. Hier komt niet altijd een eensluidend beeld uit naar voren, vandaar dat ik dit blog ben begonnen. Hier zal ik voor jullie de zin van de onzin proberen te scheiden en jullie op de hoogte houden van wat voor mij werkt op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding. Veel leesplezier!

Wat kenmerkt sportfysiotherapie?

19 november 2018
 Categorieën: Gezondheidsklinieken, Blog


Fysiotherapie is eigenlijk een heel oude tak van de medische wetenschap. Massage en het onder lichte dwang bewegen van gewrichten met een probleem, daarvan is al heel lang bekend dat het therapeutisch kan werken.

De oude Romeinen met hun badcultuur en massages hebben de wetenschappelijke tak waarschijnlijk in ontwikkeling gebracht. De invloed van de Arabische wereld op de medische wetenschap is zelfs nog veel ouder, en ook in die cultuur nemen massage en het badhuis een belangrijke plaats, ook nu nog.

Fysiotherapie kent veel werkgebieden

De sprong van massage naar fysiotherapie is wat moeilijker te vinden in de geschiedenisboeken. De sportfysiotherapie is slechts een van de vele werkgebieden die een fysiotherapeut kan kiezen.

Het genezen van sportblessures is vaak moeilijker en duurt langer. Dit komt vooral omdat de spieren, pezen en beenderen van het menselijke lichaam bij sport voortdurend onder spanning staan. Ook gaan de bewegingen tijdens het uitoefenen van een sport vaak net iets verder dan in het dagelijkse leven.

Een fractuur opgelopen bij een eenvoudige valpartij is een eenvoudige breuk, veroorzaakt door een enkel trauma van een enkel bot. De pijn zal spierspanningen veroorzaken die sterker zijn dan normaal, maar wanneer de botstukken goed gepositioneerd worden zal de pijn al snel afnemen, en dus ook de onnatuurlijke spierspanning.

De therapie is in zo'n geval eenvoudig, die bestaat uit immobilisatie van het gebroken lichaamsdeel, pijnbestrijding en later fysiotherapie om de functie van de verzwakte spieren weer op peil te brengen. Sportfysiotherapie kunt u ondergaan bij First Fysio.

Sportblessures

Sportfysiotherapie wordt vaak toegepast bij complexere blessures. De slachtoffers zijn in de meeste gevallen goed getraind en kunnen daardoor hogere snelheden, grotere afstanden en grotere hoogten bereiken. De blessures zijn alleen daarom al, moeilijker te behandelen. Ook zal het moeilijker zijn een tijdslijn te bepalen, of een herstel van 100% te garanderen.

Sportfysiotherapie kan dan uitkomst bieden. De ervaring van de therapeut geeft hem of haar meer mogelijkheden een prognose te stellen en een goed resultaat te bieden.

In de fysiotherapie is de inbreng van de patiënt echter nog belangrijker dan bij een medische behandeling. Een prognose is alleen daarom al bijna niet te geven.

Ervaring, en nog meer ervaring.

Behalve de vierjarige opleiding zal een sportfysiotherapeut heel veel ervaring moeten opdoen in de praktijk. Het is een vak dat geleerd moet worden in het veld, als het ware.

Sportverenigingen, maar vooral de beroeps-sportlieden zullen vaak een of zelfs meer dan een sportfysiotherapeut in vaste dienst hebben, net als de verschillende bonden van sportverenigingen.

Het is dan ook niet moeilijk werk te vinden in de sportfysiotherapie. Natuurlijk is ook de klassieke privepraktijk mogelijk, ook als sporttherapeut. Ook mensen die een of twee keer in de week een sport beoefenen, kunnen daarbij onverwacht geblesseerd raken. Maar in de meeste gevallen zal dan een fysiotherapeut zijn patiënt dan toch doorverwijzen naar een gespecialiseerde collega.